De Love Calculator

Bereken of jij match met jouw geliefde!

 Match ons! Ik ga akkoord met de voorwaarden

Single zijn op Valentijnsdag

Een Survival gids

zoenenValentijnsdag, een dag om bloemen, kaarten, en liefdevolle gevoelens uit te wisselen, gemengd met warme gevoelens van bewondering, genegenheid en verliefdheid. Maar voor miljoenen Nederlanders is er een ding dat hen tegenhoudt om deel te nemen aan deze feestelijke daden van liefde: een datum.
Geen date hebben op Valentijnsdag kan gevoelens oproepen van eenzaamheid en twijfel aan jezelf, vooral voor degenen die geloven in de mythe van ware liefde. Deze dag halverwege de ijzige seizoen van de winter wordt afgeschilderd in de media, met name in meedogenloze bloem-, geur-, en sieradenreclame, als de speciale dag van het jaar gereserveerd voor liefde, romantiek en passie.

Maar wat moet iemand doen wanneer hij of zij single is in plaats van het vurige verlangen van de liefde omarmt?
Dr Laura S. Brown, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Argosy / Seattle, biedt tips over hoe jongens en meisjes die single zijn Valentijnsdag kunnen vieren, in plaats van erdoor verslagen te worden. “Liefde gaat niet over een bepaalde dag, of over kaarten, bloemen, of zelfs over een relatie hebben. De illusie dat mensen die aan elkaar gekoppeld zijn, altijd gelukkig en geliefd zijn, kan gevoelens van eenzaamheid of isolement opleveren voor mensen die niet met iemand zijn, maar dat wel graag zouden willen, “zegt Brown. “Het inzien van de illusie van deze dag kan de eerste stap zijn naar het beter voelen over wie je bent en waar je bent.”

Volgens Brown, is de belangrijkste boodschap die singles moeten onthouden op Valentijnsdag, dat liefde niet alleen voor koppels is, maar voor ons allemaal.

Hier volgen meer manieren waarop alleenstaande mannen en vrouwen van Valentijnsdag kunnen genieten zonder zich zorgen te maken over de druk en de valkuilen die vaak bij deze dag voorkomen:

  1. Laat jezelf niet definiëren door je relatie status. Je relatie status is niet je identiteit.
  2. Als je alleenstaand bent als gevolg van een recent verlies, laat dit een dag van rouw zijn. Doe niet net alsof het geen zware dag is. Zoek steun en krijg sympathie.
  3. Realiseer je dat Valentijnsdag een commerciële feestdag is. Het gaat niet over liefde en relaties, het gaat over het verkopen van bloemen, snoep en diamanten juwelen. Denk aan al het geld dat je overhoudt.
  4. Plan ruim van tevoren om iets te gaan doen dat je niet op het pad van betalingen en verliefde stellen brengt. Zelfs als je vaak alleen uit eten wilt gaan, doe dan toch iets anders op Valentijnsdag.
  5. Kom samen met mensen van wie je houdt: vrienden, familieleden, de mensen die al een relatie met je hebben opgebouwd.
  6. Als je single bent en je dat niet wilt zijn, begin dan nu na te denken over hoe jij de nieuwe relatie kunt creëren die je wilt. Vind manieren om te werken aan jezelf om de persoon te worden waarop je droom partner verliefd zou worden. Start therapie. Neem yogales. Begin als vrijwilliger. Maak kunst. Ben van betekenis. Handel zo om de wereld te veranderen. Het volle leven biedt de meeste kans om liefde te vinden.
  7. Als je single bent en het bevalt je, dan is het nu tijd om je keuze te bevestigen. Mensen die nooit trouwen of een partner krijgen, hebben nauwe, liefdevolle, emotioneel intieme relaties en voor hen is het leven de moeite waard. Laat je keuze niet door een relatie-gedreven cultuur als iets verkeerds definiëren.