De Love Calculator

Bereken of jij match met jouw geliefde!

 Match ons! Ik ga akkoord met de voorwaarden

Flirten

Als het gaat om een relatie tussen twee personen, komt daar flirten bij kijken. Flirten zorgt voor een fysieke en verbale interactie, zonder de relatie te verstoren. Flirten is in alle culturen een normale activiteit. Al verschilt flirten per cultuur door normen en wat er wel en niet geaccepteerd wordt.

Volgens psychologen gaat flirten samen met het instinct. Een manier van communiceren waarbij mensen hun interesse tonen in de ander. In de mensenwereld is flirten wat kracht en schoonheid in de dierenwereld betekent, om iemand aan te trekken. Meestal gaat flirten vooraf aan een serieuzere relatie.

De geschiedenis van het flirten

Eigenlijk is flirten geen goed woord voor de daad die je ermee verricht. Het komt van de Engelse woorden ‘flit’ en ‘flick’, wat ‘niet serieus’ betekent. Andere leiden het woord af uit de Franse woorden ‘conter fleurette’, wat ‘verleiden’ betekent.

Wat is flirten?

De betekenis van flirten is erg breed. Plezier, socialiteit en culturele normen bepalen de manier van flirten. Als deze punten doorbroken worden, zorgt dat voor negatief gedrag. In verschillende culturen gaat flirten van oogcontact, tot aanraking. Natuurlijk verschilt de manier van flirten ook per stadium van een relatie.

In de Westerse cultuur is contact heel bekend. Een blik zegt meer dan duizend woorden. Ook kunnen je uitstraling en lichaamstaal niet ontbreken. Wanneer een man zich heel opvallend kleedt, trekt dat veel aandacht, als sinds de pauw gezien wordt al sierlijk en zo de partner aantrekt.

In Latijnse en Mediterrane gebieden is aanraking de meest accepteerde manier van flirten. Britten en Europeanen houden liever wat afstand tijdens het flirten.

Er zijn veel verschillen tussen de westerse en oosterse manieren van flirten. Duidelijkheid is hierbij erg belangrijk. Als men de sociale normen in een gebied niet begrijpt, kan dit voor veel verwarring en frustratie zorgen.

Lichaamstaal is belangrijk

Het fysieke aan flirten speelt een erg belangrijke rol bij flirten. Je kunt aan iemand zijn lichaamstaal zien of men aan het flirten is. Dit verschilt per geslacht. Bij mannen is de lichaamstaal anders als bij vrouwen. Oogcontact maken, stralen, met je haar spelen, voorover leunen en aanraking zijn een aantal flirt strategieën.

Oog contact: Volg de blik van de ander. Met de ogen knipperen en een blik opvangen zijn typische acties die vrouwen verrichten bij flirten.

Lachen: Ook lachen is een manier van flirten. Vrouwen lachen verlegen als ze aan het flirten zijn. Wat ze ook doen is hun mond verbergen. Giechelen valt hier natuurlijk ook onder.

Signalen: Signalen tijdens het flirten zijn verborgen en subtiel. Een vrouw streelt door haar haar, rolt het tussen haar vingers of stopt haar haren achter haar oren als een teken van flirten. Deze signalen zijn onvoorspelbaar.

Houding: Als een vrouw flirt, speelt haar lichaam een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door haar handen in haar zij te steken, wat agressief over komt, terwijl ze aan het flirten is. Ook kan ze kort een deel van haar huid laten zien, om de aandacht van de man te krijgen.

Verbale gebaren: Teasing, suggesties en vaak een woord gebruiken met meerdere betekenissen, zijn vormen van verbal flirten. Ook het opschrijven en reciteren van gedichten kan gezien worden als flirten.